Ideeën om zelf wenskaarten te maken

Laat uw zelfgemaakte wenskaarten nadien online afdrukken

Met Photoshop of andere software wenskaarten maken.

Wenskaarten maken met Photoshop

De goedkoopste manier om aan wenskaarten voor het nieuwe jaar te komen is ze zelf maken. Vertrekkend van een blanco document in Photoshop kunt u met behulp van één of meer digitale foto's en een beetje fantasie mooie kaarten maken.
Het spreekt vanzelf dat dit wat tijd vraagt en natuurlijk zult u enige kennis moeten hebben van één of ander grafisch programma (bijvoorbeeld Photoshop) om er wenskaarten mee te maken.
Bent u echter op zoek naar een snelle manier om aan wenskaarten te geraken, dan maakt u ze beter online.

Wenskaarten zelf maken: hoe eraan beginnen?

Het is altijd leuk om zelf een wenskaart te ontwerpen met een digitale foto van het gezin of de kinderen. Een goede digitale foto is dus een eerste vereiste.
Stel dat we wenskaarten van 10 x 15 cm willen maken, hoe groot moet ons ontwerp dan zijn? Voor een goede afdruk van digitale bestanden zijn er 300 pixels per inch nodig. Omgerekend zijn dit dus 118 beeldpunten per cm. Voor wenskaarten van 10 x 15 cm vertrekken we dus best van een document van 1180 op 1770 pixels.
Op deze pagina vindt u meer informatie over het ideaal aantal beeldpunten of pixels voor het bekomen van een goede afdruk.

Op het blanco document dat u zonet heeft aangemaakt kunt u nu uw grafisch talent botvieren. U kunt uw digitale foto's erop schikken, tekst en kleur aan de wenskaarten toevoegen, motieven of sterren plakken, noem maar op. Via de onderstaande links vindt u alvast enkele korte handleidingen om met Photoshop leuke motieven aan uw wenskaarten toe te voegen:

Voor wat betreft de grootte van de foto die u aan de wenskaart wilt toevoegen dient dezelfde regel als hierboven gehanteerd te worden.
Stel dat de foto een vierde van de totale grootte van de wenskaart inneemt (dus 5 op 7,5 cm), dan zal de foto die op uw wenskaarten zal prijken moeten bestaan uit minimaal 5 x 118 x 7,5 x 118 = 522150 pixels (= 0,5 megapixels). Het spreekt vanzelf dat voor dit formaat zelfs een GSM-camera voldoet.

Het Internet: een schat aan bronmateriaal om wenskaarten te maken.

Zelfs indien u geen eigen digitale foto's hebt, kunt u toch zelf uw wenskaarten maken. Op het Internet zijn talloze sites te vinden waar u leuke foto's m.b.t. het eindejaar kunt downloaden. Let wel op, want op de meeste foto's en graphics gelden auteursrechten. U kunt dus niet zomaar eender wat afhalen om er wenskaarten mee te maken.

In die optiek willen we u graag de volgende link meegeven: via Stock.XCHNG zijn foto's en clipart beschikbaar die u vrij kunt gebruiken voor het creëren van uw wenskaarten. Al wat u moet doen is u gratis registreren.
Vindt u er nog niet wat u zoekt, probeer iStockphoto dan eens, een database van miljoenen foto's waarin u vrij kunt rondneuzen, maar waarvoor u een bijdrage dient te betalen als u daadwerkelijk een foto wilt downloaden.

Ga er ook niet vanuit dat een foto steeds van sublieme kwaliteit moet zijn om er wenskaarten mee te maken. Er zijn immers genoeg Photoshop filters (gratis of betalend) die u op een mindere foto kunt toepassen om er uiteindelijk een geschikt exemplaar van te maken.
Neem maar een voorbeeld aan de foto hierboven van de Kerstman waarop de filter Fractalius van Redfield Plugins werd losgelaten, hij zou zeker niet misstaan op één van uw zelfgemaakte wenskaarten!

Tot slot willen we u nog meegeven dat op het Internet ook kant en klare Photoshop templates of sjablonen beschikbaar zijn. Het enige dat u nog moet doen is zo'n sjabloon - dat eigenlijk niks anders dan een Photoshop-layer is - gewoon over een geschikte foto leggen om nadien te bewaren als een jpeg-bestand en klaar is kees.
Deze methode is vergelijkbaar met de wenskaarten die u bij een online fotoservice kunt bestellen, daar plaatst u ook een foto in een uitsparing van een kant en klare wenskaart.

Als u wenskaarten wilt maken volgens het hierboven beschreven principe, dan zult u er wat tijd moeten voor uittrekken. Een beetje kennis van een grafisch programma is een must.
Eens uw ontwerp klaar is kan het jpeg-bestand worden doorgestuurd naar een fotoservice die zal instaan voor het afdrukken op fotopapier. Het voordeel hierbij is dat uw creatie als een gewone foto kan worden afgedrukt waardoor de prijs per afdruk vaak niet meer dan 10 cent per wenskaart zal bedragen!
Is dit alles geen spek naar uw bek, dan kunt u nog altijd online uw wenskaarten maken, een werkje dat in geen tijd geklaard is, maar waar wel een iets hoger prijskaartje aan vasthangt.