U bent hier: home uploadsoftware

Uploadsoftware voor digitale foto's

Foto's uploaden om er prints of andere fotoproducten van te maken

Uploadsoftware

De fotografie heeft al een zeer lange levensweg achter de rug. Bijna 200 jaar geleden werd de basis gelegd van wat nu de moderne fotografie is.
Aanvankelijk enkel in zwart-wit om pas meer dan een eeuw later de overstap te maken naar kleur, eerst analoog en sinds het einde van de 20ste eeuw ook - en bijna uitsluitend nog - digitaal. Het is voornamelijk sinds het ontstaan van het digitale tijdperk dat de ontwikkelingen bijna niet meer te volgen zijn.

Wie het analoge tijdperk van de fotografie nog heeft meegemaakt herinnert zich nog wel het ritueel van het filmrolletje: foto's nemen (niet teveel want film en ontwikkeling was duur), filmrolletje naar de fotograaf en nadien geduldig wachten tot de ontwikkelde foto's toekwamen.
Ondertussen zijn we allemaal vertrouwd met een digitaal fototoestel of met een GSM of smartphone met geïntegreerde camerafunctie en eigenlijk zijn we nu verwende nesten. We kunnen namelijk zoveel foto's nemen als we maar willen en nadien de mooiste eruit halen om er echte fotoprints van te maken.

Echte fotoprints maken we tegenwoordig via een online fotoservice. De omweg via de fotograaf is verleden tijd, maar de fotobestanden moeten natuurlijk wel nog tot aan het fotolabo geraken en dit kan tegenwoordig via verschillende methoden die we hieronder voor u toelichten.

Foto's uploaden via apart te installeren uploadsoftware.

Deze methode houdt in dat u eerst een programma moet downloaden en installeren op uw systeem voordat u foto's kunt gaan uploaden. Dit programma is eigen aan de fotoservice waarmee we meteen al een nadeel aangeven: als u van verschillende fotoservices gebruik maakt, moet u voor elke fotoservice aparte uploadsoftware installeren.
Sommige fotoservices stellen enkel software ter beschikking voor Windows, maar er zijn er die ook aan Mac en Linux gebruikers denken. Bij een software update dient u telkens opnieuw de toepassing te installeren wat niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Een voordeel van aparte software is wel dat u uw bestelling eerst offline kan voorbereiden om ze nadien - als alles klaar is - door te sturen. Vooral voor het maken van fotoboeken kan dit wel eens handig zijn. Dit voordeel was vroeger belangrijker dan nu omdat Internet providers toen factureerden op basis van de tijdsduur dat u online was.

Omdat het installeren van aparte uploadsoftware voor de consument niet altijd even gebruiksvriendelijk is en bovendien serieuze inspanningen vraagt om voor elk platform een aparte versie te onderhouden wordt de laatste tijd vaak overgestapt naar de methode hieronder.

Foto's uploaden via de website van de fotoservice.

De laatste jaren gebeuren steeds meer zaken in de cloud en dat is bij online fotoservices niet anders. Concreet houdt dit in dat u geen aparte software meer moet downloaden en installeren op uw systeem, want de bestelling verloopt via software die draait op de site van de fotoservice zelf.

Het voordeel hiervan is dat u steeds met de laatste versie van de software werkt en zelf niets moet ondernemen om ze te installeren, veel handiger voor de doorsnee gebruiker die niet zo technisch onderlegd is. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid, ook op gebied van fotobewerking, maar u moet wel steeds online zijn om uw bestelling voor te bereiden. Omdat breedbandverbindingen ondertussen de standaard zijn geworden is dit geen probleem meer.
U hebt trouwens de mogelijkheid om uw werk tussentijds in de cloud op te slaan om er op een later tijdstip aan verder te werken.

Foto's importeren vanuit sociale media.

Zowel aparte uploadsoftware als bestelsoftware die werkt via de cloud biedt soms de mogelijkheid om foto's vanuit sociale media of sociale netwerken te importeren.
In het geval van software die draait op de website van de fotoservice hoeft u uw digitale fotobestanden dan niet opnieuw vanaf uw computer naar de fotoservice te verzenden, want u laat de fotoservice de foto's direct ophalen bij bijvoorbeeld Picasa, Facebook of Flickr.

U bent dan volledig onafhankelijk van het systeem waarop u werkt, want zowel uw bronmateriaal als de bestelsoftware bevindt zich in de cloud zodat u vanaf gelijk welk systeem aan uw bestelling kunt werken.

Let er wel op dat - indien mogelijk - u de foto's naar sociale netwerken doorstuurt in een zo hoog mogelijke resolutie. Foto's die u bijvoorbeeld plaatst in albums van Facebook kunt u uploaden in gewone resolutie, maar ook in hoge resolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe groter de latere fotoprints kunnen zijn zonder dat scherpteverlies optreedt.

We beseffen dat het niet altijd mogelijk is om uw foto's in de beste kwaliteit door te sturen naar online albums. Mobiel dataverkeer is nog altijd zeer duur bij gebruik van uw Belgisch tariefplan in het buitenland zodat het in die omstandigheden beter is van op vakantie uw foto's in lage resolutie te delen via uw sociaal netwerk. Vergeet ze dan thuis niet te uploaden in hoge resolutie zodat u er later mooiere prints kunt van laten maken dan wanneer u de bestanden in lage resolutie zou gebruiken.

In de praktijk raden wij vaak Google Picasa aan waar elke gebruiker over 5 GB gratis webruimte kan beschikken (meer kan ook tegen betaling). De grootste fotoservices laten nadien eenvoudig toe om uw fotobestanden vanuit Picasa te importeren.

Zo, we hopen dat we u een beetje klaarheid hebben geschonken en verwijzen u ook graag door naar ons artikel over online fotoalbums waar u meer informatie kunt vinden over het uploaden van uw fotobestanden naar de cloud.