U bent hier: home pasfoto

Maak zelf uw pasfoto's

Een goedkoop alternatief voor dure pasfoto's

Onlangs schrok ik me een ongeluk. Ik had een pasfoto nodig en betaalde bij de fotograaf niet minder dan 10 € voor 4 pasfoto's (want zoveel stonden er op de Polaroid afdruk).

Ik vond dat ik dit even goed (zoniet beter), maar zeker goedkoper kon doen met mijn compact digitaal fototoestel in combinatie met een eenvoudig grafisch programma zoals Microsoft Paint.
Vlug een foto laten nemen, een beetje Copy- en Paste-werk en klaar was Kees.
Het kan echter nog eenvoudiger...

Pasfoto's online aanmaken is goedkoper.

Bij Pixum kunt u pasfoto's laten maken door één simpel digitaal fotootje online door te sturen. Ze drukken het vervolgens in achtvoud af op één foto zoals u op het voorbeeld hierboven kunt zien.
De afdruk met 8 pasfoto's kost slechts 1,99 € + 1,99 € verzendkosten. Dit maakt dus in totaal 3,98 € voor 8 pasfoto's en dat klinkt al een stuk beter dan de 10 € voor 4 pasfoto's die ik aanvankelijk diende te betalen!

Hoe en waar uw pasfoto's bestellen?

Hieronder volgt een kort stappenplan dat u op weg moet zetten om zelf uw pasfoto's te maken:

 • Surf naar de site van Pixum.
 • Klik op Nu ontwerpen.
 • Klik op Upload en selecteer een foto op uw computer die moet dienen als pasfoto.
  U kunt steeds dezelfde foto gebruiken of u kunt 8 verschillende foto's uploaden.
 • Klik vervolgens op het winkelwagentje en volg de instructies om uw bestelling af te ronden.

Enkele tips voor het maken van uw pasfoto's.

Officiële instanties stellen voorwaarden waaraan een goede pasfoto moet voldoen. Een aantal voorbeelden van hoe het niet moet vindt u in dit pdf-document.
Als u de aanbevelingen hieronder volgt zult u weinig problemen tegenkomen:

 • Het pasfoto formaat moet 3,5 cm breed x 4,5 cm hoog zijn, dit is ook het formaat dat Pixum aflevert.
  Daarom is het van belang dat u de originele foto aanlevert in digitaal formaat (verhouding 3:4). Levert u toch uw digitale foto in het klassieke formaat (verhouding 2:3) aan, dan zal Pixum moeten bijknippen zodat een stuk van de foto verloren gaat.
 • Pasfoto's moeten een effen, heldere achtergrond hebben.
 • Zorg er tijdens het nemen van de foto voor dat het hoofd van de persoon tussen de 55% en 90% van de hoogte van de foto inneemt (zie schets hierboven). Neem een aantal foto's met een verschillende zoominstelling, u hebt dan keuze genoeg om er een goede uit te kiezen.
  Pixum raadt bovendien zelf ook een veiligheidsmarge van 1 tot 3 mm per kant aan. Als u dus tussen 60% en 85% hoofdlengte blijft, dan zit u zeker safe.
 • Voor een foto van 3,5 x 4,5 cm volstaat al een fotobestand van slechts 0,3 Megapixels, daar zult u zelfs met een oud toestel of met een GSM-camera ruim boven zitten.

Digitale foto toegelaten voor identiteitskaart.

Omdat er door tegenstrijdige bronnen vaak twijfel is rond het al dan niet aanvaarden van zelfgemaakte pasfoto's willen we u hieronder nog een artikel meegeven dat verscheen in Gazet van Antwerpen op 25 april 2006:

Het gebruik van digitale foto als pasfoto voor de identiteitskaart is toegelaten, op voorwaarde dat de foto's van voldoende kwaliteit zijn. Dat stelt kamerlid Nahima Lanjri (CD&V). Ze baseert zich daarvoor op een antwoord van staatssecretaris voor administratieve vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne.

Heel wat gemeenten weigeren systematisch digitale foto's. Lanjri verwijst daarbij naar onder meer Antwerpen, Kluisbergen en Brugge. "Sommige gemeenten vermelden op hun website dat digitale foto's niet zijn toegelaten. In andere gemeenten maakt men er dan weer geen probleem van, als de kwaliteit maar hoog genoeg is", weet de christendemocratische politica.
Volgens Lanjri is het eigenlijk achterhaald om een klassieke foto op papier te laten nemen door een fotograaf terwijl die voor de elektronische identiteitskaart toch moeten worden ingescand. Ze vindt ook dat gemeentebesturen nog een stap verder kunnen gaan en ervoor kunnen zorgen dat de foto elektronisch mag worden doorgestuurd als men een nieuwe identiteitskaart aanvraagt.