U bent hier: home online fotoalbums

Online fotoalbums

Uw digitale foto's in online fotoalbums delen met vrienden of familie

Online fotoalbums

Veel diensten op Internet bieden u de mogelijkheid om uw foto's online in albums op te slaan. Dit is een goede zaak, want zo beschikt u over een back-up van uw herinneringen mocht er onverwachts iets mis gaan met de foto's op uw computer.

We moeten hierbij wel nuanceren want er kan slechts sprake zijn van een back-up als de oorspronkelijke fotobestanden in hun originele vorm kunnen worden teruggehaald en dit is niet overal zo.

Online albums bij fotoservices: onbeperkt, maar geen echte back-up.

Bij de meeste online fotoservices kunt u niet alleen fotoprints of andere fotoproducten bestellen, maar kunt u uw geüploade foto's meteen ook bewaren in online albums. Later kunt u steeds fotoprints bijbestellen zonder opnieuw uw foto's te moeten uploaden.

Het is ook mogelijk om de fotoalbums te delen met vrienden of familie. U dient hun e-mailadres op te geven waarna zij een link ontvangen naar de gedeelde albums.

Niet alle fotoservices werken op dezelfde manier: bij Smartphoto moeten uw vrienden zich eerst registreren voordat zij uw albums kunnen inkijken, bij PhotoBox hoeft dit niet. Bij PhotoBox is het trouwens mogelijk om uw fotoalbums online te delen via Facebook of ernaar te linken via een unieke URL. Als u op uw privacy staat is het mogelijk om uw fotoalbums te voorzien van een wachtwoord dat u enkel deelt met de personen die u er daadwerkelijk toegang wilt toe verlenen.
Bij Pixum kunt u naast Facebook ook rechtstreeks uw albums delen via Twitter en kunt u er ook HTML-code ophalen om een album via een iframe op uw eigen site of uw eigen blog te plaatsen.

U ziet, u kunt best wat kanten uit en elke fotoservice heeft zijn eigen extra's, maar er is één grote beperking: het is niet mogelijk om de geüploade foto's in hun originele grootte weer te downloaden. U beschikt wel over de verkleinde versie van elke foto en u kunt natuurlijk nog steeds prints en andere producten bestellen van de foto's die zich in de albums bevinden, maar een echte back-up? Nee, dat is het niet.

Online fotoalbums bij Facebook, Tumblr of andere sociale netwerken.

Dan maar even kijken wat sociale netwerken ons te bieden hebben. Ook hier is het mogelijk om online fotoalbums te creëren en ze te delen met familie en vrienden, maar kunnen we het ook als een back-up beschouwen van onze fotocollectie?

Opnieuw moeten we negatief op deze vraag antwoorden. Facebook is leuk om foto's te delen met vrienden, maar het is geen back-up. U kunt zelf eens de test doen en een foto uploaden. Noteer eerst de bestandsgrootte van de geselecteerde foto en upload hem vervolgens naar een fotoalbum op Facebook.
Wees er zeker van dat u de foto in hoge kwaliteit upload. Nadien kunt u de foto downloaden en bekijken wat de bestandsgrootte van het gedownloade exemplaar is. U zult zien dat de gedownloade foto een merkelijk kleinere bestandsgrootte heeft.

Niettegenstaande het hier geen echte back-up betreft zijn er toch mogelijkheden om nog iets met de foto's te doen. Sommige fotoservices laten namelijk toe om foto's te importeren vanuit Facebook of Tumblr waardoor u foto's, waarvan u echte prints wenst, niet opnieuw moet uploaden vanaf uw eigen computer.

Picasa en Flickr als alternatief voor de fotoalbums hierboven.

Om over een echte back-up van een volledige fotocollectie te kunnen beschikken kunt u terecht bij één van de vele back-updiensten die uw foto's opslaan in de cloud, maar wij willen ook over de mogelijkheid beschikken om onze collectie te beheren en te bekijken.
In dat geval is zowel Picasa als Flickr een goede keuze. In tegenstelling tot albums bij sociale netwerken of fotoservices is het bij Picasa en Flickr wel mogelijk om een perfecte kopie van het originele fotobestand terug te halen.

Bovendien kunt u - net zoals bij de sociale netwerken - foto's direct importeren vanuit Picasa of Flickr naar online albums bij een fotoservice om er leuke fotoproducten van te maken.

Picasa en Flickr zijn gratis, maar vertonen onderling wel vrij grote verschillen.
Bij Google Picasa beschikt u over 15 GB opslagcapaciteit, weliswaar vrij te verdelen over Gmail, Google Drive en Google+ Foto's.

Bent u een gebruiker van Google+, dan tellen foto's waarvan de langste zijde minder dan 2048 pixels bedraagt niet mee in de berekening van de nog resterende opslagcapaciteit.
Picasa-gebruikers die nog geen Google+ account hebben zullen enkel foto's met een langste zijde tot 800 pixels niet meegeteld zien in de berekening van de nog resterende opslagcapaciteit.
Gaat u over de limiet van 15 GB, dan worden nieuw geüploade foto's automatisch verkleind tot 2048 pixels (langste zijde) voor Google+ gebruikers en 800 pixels (langste zijde) voor gebruikers zonder Google+ account.

Bij Flickr beschikt u over 1 TB (= 1000 GB) gratis opslagcapaciteit in online albums, weliswaar met advertenties. Wie een advertentievrije ruimte wil of toch niet genoeg heeft aan de onwaarschijnlijke opslagruimte van 1 Terabyte kan daarvoor betalen.
U leest er hier meer over.

Tip : bent u een beginner dan raden we aan om zowel bij Picasa als Flickr een account aan te maken zodat u met beide platformen vertrouwd raakt. Flickr biedt een quasi onbeperkte opslagcapaciteit aan, maar u zult er wel de advertenties bij moeten nemen.

Picasa is vrij van advertenties, maar hanteert wel een limiet, die bij verstandig gebruik (beeldgrootte lager dan 2048x2048 pixels) eindeloos is. Gaat u erboven dan worden nieuw geüploade foto's automatisch verkleind zodat ze eigenlijk niet meer als een backup van het origineel kunnen beschouwd worden. Om dit te verhinderen kunt u altijd naar meer (maar betaalde) Google Drive-opslag overschakelen.

Wat uiteindelijk voor u het beste is laten we over aan uw eigen gebruikservaring. Feit is dat beide diensten niet moeten onderdoen voor elkaar.
We kunnen u alleen maar aanraden om de stap te maken naar online fotoalbums als back-up van de foto's op uw systeem thuis. We hopen dat u het nooit moet meemaken, maar als uw systeem ooit eens crasht zult u blij zijn dat u nog ergens een stok achter de deur hebt om al die mooie momenten terug te kunnen halen.