Sneeuwvlokken laten neerdwarrelen op uw kerstkaarten

Sneeuwvlokken tekenen in Photoshop

Aan de hand van deze cursus Photoshop stellen we u in staat om zelf sneeuwvlokken te tekenen: plaats ze op een effen achtergrond of zet ze rechtstreeks op een digitale foto.
U ziet dat het hier gaat om gedetailleerde sneeuwkristallen waarvan de vorm volledig wordt bepaald door de oorspronkelijke afbeelding van het kristal waarmee u van start gaat.

 • Alle voorbeelden en schermafdrukken werden gemaakt m.b.v. de Engelstalige versie van Photoshop 8.0.
  Werkt u met een Nederlandstalige versie, dan kunt u gebruik maken van dit Excel document om menu's, instructies, etc. te vertalen.
 • Lees ook eens de tip i.v.m. de benodigde resolutie indien u afdrukken van uw kerstkaarten wilt bekomen die haarscherp ogen.

Stap voor stap uitleg om sneeuwvlokken te tekenen met behulp van Photoshop.

Wilt u zelf het voorbeeldje van hierboven eens namaken, volg dan de stappen hieronder die u op eenvoudige manier zullen bijbrengen hoe u uw eigen kerstkaarten kunt voorzien van realistische sneeuwkristallen.
U hoeft echt geen Photoshop-genie te zijn om deze cursus tot een goed einde te brengen.

 • Download het bestand sneeuwvlok.zip. Dit gecomprimeerde bestand bevat het bestand sneeuwvlok.jpg dat u moet openen in Photoshop.
 • Terwijl het bestand sneeuwvlok.jpg open staat selecteert u achtereenvolgens Edit > Define Brush Preset.... U kunt nu een naam ingeven en u bevestigt met OK.
 • Stel uw voorgrondkleur in op wit en de achtergrondkleur op zwart.
  Deze kleuren zijn vanzelfsprekend facultatief. Indien u al een mooie foto hebt die als kerstkaart kan dienen, dan kunt u natuurlijk ook rechtstreeks op die foto gaan tekenen!
  Klik op File > New... om een nieuw document aan te maken met de ingestelde achtergrondkleur en volgende afmetingen: 456 pixels breed en 110 pixels hoog.
 • Selecteer de Brush Tool (B) en klik met de rechter muisknop op het pas aangemaakte document.
  Selecteer de zopas aangemaakte borstel (waarschijnlijk de onderste uit de lijst) en pas ook de Master Diameter aan naar een lagere waarde, bijv. 70 pixels.
  Klik vervolgens met de linker muisknop op uw document en de sterren verschijnen. Door de Master Diameter te vergroten of te verkleinen krijgt u sterren met verschillende afmetingen.
  Sneeuwvlokken - Master Diameter
 • Behalve de grootte zit er verder geen variatie in de sneeuwvlokken. Dit kunt u veranderen met de Brushes palette door F5 in te drukken op uw toetsenbord. Stel de waarden in zoals aangegeven in de 2 onderstaande figuren:
  Sneeuwvlokken - Brush
 • Experimenteer een beetje met de waarden voor Angle Jitter en Roundness Jitter. De waarde voor de Angle bepaalt de mate waarin de sneeuwvlok rond haar centrale as draait. De Roundness bepaalt de mate waarin de sneeuwvlok kantelt.
  Sneeuwvlokken - Shape

Bijkomende cursussen Photoshop voor persoonlijke kerstkaarten.

Sneeuwvlokken toevoegen aan uw eigen digitale foto's kunt u nu, maar er zijn nog meer wintertaferelen die u kunt toevoegen aan een geschikte kerstfoto.
Neem gerust de tijd om één van de cursussen hieronder toe te passen op uw eigen foto's en verras vrienden en familie met uw eigen originele creaties.

Als u niet over Photoshop beschikt of als u niet de persoon bent om bovenstaande handelingen op een foto uit te voeren, dan kunt u nog steeds gebruik maken van de kant en klare wenskaarten die u door de vele online fotoservices worden aangeboden.