Een sneeuwbol op uw kerstkaart

Stop uw mooiste digitale foto in een sneeuwbol

Sneeuwbol

Tip : een sneeuwbol als origineel kerstgeschenk.
Bent u op zoek naar een echte sneeuwbol met de digitale foto van uw geliefde(n) erin, dan kunt u die eenvoudig bestellen bij Pixum.
Schud ermee en de sneeuw dwarrelt over uw favoriete foto.
13,98 € inclusief kosten voor verzending per post.

Het is niet onze meest eenvoudige Photoshop cursus, maar mits een beetje aandacht en het goed volgen van onderstaand stappenplan moet het zelfs voor een beginner mogelijk zijn om een uitsnede van een eigen digitale foto te gebruiken om er een mooie sneeuwbol van te maken.
Nadien kunt u uw ontwerp gebruiken om er originele kerstkaarten van te maken.

 • Alle voorbeelden en schermafdrukken werden gemaakt m.b.v. de Engelstalige versie van Photoshop 8.0.
  Werkt u met een Nederlandstalige versie, dan kunt u gebruik maken van dit Excel document om menu's, instructies, etc. te vertalen.
 • Lees ook eens de tip i.v.m. de benodigde resolutie indien u afdrukken van uw kerstkaarten wilt bekomen die haarscherp ogen.

Zet een sneeuwbol (met een digitale foto erin) op uw kerstkaarten.

Deze Photoshop cursus, waarin u leert om een digitale foto in een sneeuwbol te plaatsen, is iets minder eenvoudig dan de andere kerstkaart cursussen. Het resultaat is dan ook iets meer verbluffend.
Aan de hand van de instructies hieronder kunt u de basistechnieken aanleren om een digitale foto met een sneeuwbol te versmelten, maar door zelf een beetje te experimenteren met waarden en instellingen in Photoshop kunt u er uw eigen karakteristieken aan toevoegen.

Figuur 1
Figuur 2
Figuur 3
Figuur 4
Figuur 5
Figuur 6
Figuur 7
Figuur 8
Figuur 9
Figuur 10
Figuur 11
Figuur 12
 • Klik op File > New... en maak een nieuw Photoshop document aan met een transparante achtergrond en de volgende afmetingen: 360 pixels breed en 360 pixels hoog.
 • Figuur 1
  Stel zwart in als voorgrondkleur en selecteer de Ellipse Tool (U) met de instellingen zoals hieronder afgebeeld:
  Sneeuwbol ellips
  Maak een perfecte cirkel door tijdens het tekenen ook de Shift-toets ingedrukt te houden.
  Zorg ervoor dat de cirkel gecentreerd staat. Is dit niet zo dan selecteert u de Move Tool (V) en gebruikt u vervolgens de pijltjes-toetsen om de cirkel op de juiste plaats te zetten.
 • Figuur 2
  Kies de foto die u in de sneeuwbol verwerkt wil zien en maak de selectie die u vervolgens als een nieuwe laag op de zwarte cirkel zult kopiëren. Waarschijnlijk zult u de afmetingen van die selectie moeten aanpassen om niet buiten de zwarte cirkel te vallen. Dit kunt u via Edit > Transform > Scale.
 • Figuur 3
  Maak een nieuwe laag aan: Layer > New > Layer... en teken er vervolgens een witte cirkel op zoals getoond in figuur 2, maar zorg ervoor dat op het einde de Ellipse Tool (U) geselecteerd staat.
 • Figuur 4
  Hou de Ctrl-toets ingedrukt en klik in het layer-menu op de laag waarop de witte cirkel is getekend: de witte cirkel wordt geselecteerd.
  Hou vervolgens de Alt-toets ingedrukt terwijl u met de pijltjes-toets de selectie naar beneden beweegt.
 • Figuur 5
  Kies nu Select > Feather... en vul de waarde 8 in.
  Druk vervolgens op de Delete-toets.
  Met Ctrl+D verwijdert u de actieve selectie.
 • Figuur 6
  Rechts-klik in het layer-menu op de laag waarop de originele zwarte cirkel werd getekend en selecteer Duplicate Layer....
  Hou de Ctrl-toets ingedrukt en klik op deze nieuwe laag in het layer-menu.
  Selecteer in het menu Select > Modify > Contract... en geef de waarde 5 in.
 • Figuur 7
  Kies in het menu Select > Feather..., geef de waarde 20 in en klik om af te sluiten op de Delete-toets.
  Op het eerste zicht verandert er niets, maar als u in het layer-menu het oogje op de eerste laag wegklikt, dan krijgt u al een beter idee van wat de sneeuwbol uiteindelijk moet worden.
  Met Ctrl+D verwijdert u opnieuw de actieve selectie.
 • Figuur 8
  Maak opnieuw een nieuwe laag aan: Layer > New > Layer... en teken er in het midden een zwarte cirkel op.
 • Figuur 9
  We laten er een filter op los: Filter > Blur > Gaussian Blur... en geven de waarde 13 in.
 • Figuur 10
  Selecteer in het layer-menu de onderste laag waarop zich de originele zwarte cirkel bevindt en klik er vervolgens nog eens op terwijl u de Ctrl-toets indrukt.
  Vervolgens in het menu: Edit > Fill... en selecteer voor Contents 50% Gray.
  Selecteer Layer > Layer Style > Blending Options... en vink Color Overlay aan. Gebruik de instellingen zoals hieronder aangegeven:
  Color Overlay
  De gebruikte kleurinstelling is #91A5D7.
 • Figuur 11
  Nog steeds op diezelfde laag: Filter > Render > Lens Flare....
  Met Filter > Distort > Spherize... vervormt u het lichteffect op de bol zodanig dat de weerspiegeling realistischer overkomt.
  Om het geheel te finaliseren passen we nog de transparantie aan van de laag met de witte cirkel (80%) en de laag met de kleine centrale zwarte cirkel (35%).
 • Figuur 12
  Door gebruik te maken van de Photoshop cursus sneeuwvlokken kunt u het uiteindelijke uitzicht van uw sneeuwbol nog aantrekkelijker maken.
  Om af te ronden kunt u vervolgens alle lagen samenvoegen via Layer > Flatten Image, de sneeuwbol selecteren en kopiëren naar een andere foto of een andere achtergrond.

Nog meer Photoshop cursussen om uw kerstkaarten op te maken.

Hierboven staat summier uitgelegd hoe u een sneeuwbol op uw kerstkaarten kunt plaatsen, maar u zult zien dat u door te spelen met de instellingen het resultaat naar uw eigen hand kunt zetten.
Kerstkaarten hoeven dus niet duur te zijn: u ontwerpt zelf uw kaarten en drukt ze nadien online af. U zult alleen een beetje tijd moeten investeren om uw favoriete foto in Photoshop te bewerken.
U kunt nog meer leuke effecten toevoegen die staan beschreven in de pagina's hieronder:

Ondanks een stap-voor-stap uitleg zal de bovenstaande tutorial voor veel mensen nog te omslachtig zijn. Een andere belemmering kan zijn dat u niet over Photoshop beschikt en toegegeven, het is best wel een duur programma.
Er bestaan echter alternatieven zoals GIMP of u kunt gewoon gebruik maken van een online fotoservice zoals bijvoorbeeld die van Smartphoto. U moet enkel een mooie digitale foto bij de hand hebben en die uploaden naar de fotoservice. U kiest vervolgens het gewenste formaat en een gepast design en de kaarten worden voor u afgedrukt en per post bij u thuis geleverd. Met een beetje geluk vindt u misschien wel een kortingscode waardoor uw aankoop nog voordeliger wordt. Wij houden in elk geval de actiecodes van Smartphoto bij op een afzonderlijke pagina.