Hoe maakt u een ster met Photoshop?

Uw kerstkaarten opfleuren met fonkelende sterren

Photoshop cursussen hoeven niet ingewikkeld te zijn om toch een mooi resultaat te verkrijgen. Met twee eenvoudige lijntjes en één bolletje is het mogelijk om een fonkelende kerstster te maken.
Eens u enkele eenvoudige Photoshop bewerkingen onder de knie hebt, kunt u zelf kerstkaarten maken met leuke kerststermotiefjes. We tonen hieronder hoe het moet.

 • Alle voorbeelden en schermafdrukken werden gemaakt m.b.v. de Engelstalige versie van Photoshop 8.0.
  Werkt u met een Nederlandstalige versie, dan kunt u gebruik maken van dit Excel document om menu's, instructies, etc. te vertalen.
 • Lees ook eens de tip i.v.m. de benodigde resolutie indien u afdrukken van uw kerstkaarten wilt bekomen die haarscherp ogen.

Stapsgewijze instructies om sterren te maken met Photoshop.

Geen ingewikkelde bewerkingen, maar slechts enkele eenvoudige handelingen zijn er nodig om tot het resultaat hierboven te komen. U kunt de stappen volgen zoals ze hieronder worden uitgelegd of u kunt meteen gaan experimenteren met uw eigen instellingen.

 • Zorg ervoor dat uw voorgrondkleur wit is en de achtergrondkleur op zwart staat ingesteld.
  Klik vervolgens op File > New... om een nieuw document aan te maken met de ingestelde achtergrondkleur en volgende afmetingen: 110 pixels breed en 110 pixels hoog.
 • Maak een nieuwe laag aan: Layer > New > Layer... en selecteer daarna de Line Tool (U). Stel de opties in zoals aangegeven op de afbeelding hieronder.
  Kerstster Line
 • Kerstster LijnTrek een lijn met de muis terwijl u de Shift-toets ingedrukt houdt.
 • Kerstster BlurSelecteer Filter > Blur > Motion Blur... en stel Angle in op -45° en Distance op 60 pixels.
 • Kerstster Duplicate LayerDupliceer de eerste laag: Layer > Duplicate Layer... en selecteer vervolgens Edit > Transform > Flip Horizontal.
  Druk op Ctrl+E om beide lagen te combineren.
 • Kerstster Outer GlowSelecteer Layer > Layer Style > Blending Options....
  Vink Outer Glow aan en laat alle opties voor wat ze zijn, behalve de kleur: die verandert u naar #0000FF.
 • Kerstster Brush ToolSelecteer de Brush Tool (B) en kies in de opties voor een zachte borstel, bijv. Soft Round 35 pixels en klik 1 maal op het centrale punt van de kerstster.
 • Selecteer Image > Canvas Size... en stel de breedte in op 456 pixels.
  Vervolgens kunt u de laag waarop de ster staat gaan dupliceren: Layer > Duplicate Layer....
  Met de Move Tool (V) kunt u deze nieuwe ster verslepen en via Edit > Free Transform de grootte ervan aanpassen.
  U kunt dezelfde stappen herhalen om het eindresultaat zoals bovenaan deze pagina te bekomen.

Nog meer Photoshop tutorials om toe te passen op kerstkaarten.

Er zijn tal van mogelijkheden om kerstkaarten te ontwerpen, maar het is toch unieker als u er in slaagt om zelf een persoonlijke toets aan uw foto's of kerstkaarten toe te voegen.
Het vraagt wel een kleine inspanning om u een beetje in Photoshop te verdiepen, maar u zult vlug opmerken dat photoshoppen een leuke bezigheid is, zeker naarmate u het beter onder de knie krijgt.

Wie zelf niet over Photoshop beschikt, maar toch kerstkaarten met een eigen digitale foto wil verzenden naar vrienden en familie kan natuurlijk steeds terecht bij één van de vele online fotoservices.
Indien u een bestelling plaats krijgt u vaak nog korting ook. Dit is o.a. het geval bij Pixum waar u 20% korting krijgt op een bestelling van wenskaarten. Omdat het u vrij staat om zelf het design te kiezen kunt u van deze actie ook gebruik maken om andere types kaarten te bestellen zoals communiekaarten, verjaardagskaarten, uitnodigingen, enz....