U bent hier: home gimp
GIMP

Digitale fotobewerking met GIMP

Een gratis alternatief voor Adobe Photoshop

Wie graag zijn digitale foto's achteraf nog wat opsmukt hoeft niet meer overtuigd te worden van de kwaliteiten van gerenommeerde toepassingen zoals Adobe Photoshop. Het hoge prijskaartje is voor de meesten het breekpunt om toch maar voor een andere oplossing te kiezen.

De producenten van dergelijk toepassingen brachten in het verleden voor de semiprofessionele gebruiker al light-versies van hun grote kleppers op de markt, maar ook die zijn vanzelfsprekend niet gratis. Er zijn echter andere mogelijkheden...

Een gratis alternatief is GIMP, een open source project, dat niet moet onderdoen voor commerciële programma's. U kunt het programma vinden via www.gimp.org. Om de software te installeren volgt u gewoon de link via de download-knop.
De meesten zullen gebruik maken van de Windows-versie, maar er zijn ook versies beschikbaar voor Unix/Linux en Mac OS X. Het programma is beschikbaar in verschillende talen waaronder ook het Nederlands.
Na de installatie (die overigens zeer vlot gaat) zouden we u willen aanraden om eerst de Nederlandstalige handleiding eens door te nemen. Die handleiding staat als aparte download op de site van GIMP.

GIMP heeft alles in huis om foto's professioneel te bewerken. Zowel beginners als gevorderden zullen er hun gading in vinden. Het programma heeft al een lange levensweg achter de rug waardoor er al een grote community van gebruikers is ontstaan. Op het Internet zijn dan ook vele voorbeelden, stap-voor-stap handleidingen en talloze tips te vinden.
Net zoals Photoshop heeft GIMP talloze fotobewerkingsopties en filters die als plug-ins of add-ons later aan het basisprogramma kunnen worden toegevoegd. Vaak weerkerende handelingen kunnen via scripts geautomatiseerd worden.

GIMP: fotobewerking voor beginners en gevorderden.

Vroeger was de van Photoshop afwijkende menustructuur dé reden om niet over te schakelen naar GIMP, vooral dan voor fervente Photoshop gebruikers. Voor hen was het moeilijk om opdrachten, bewerkingen, gereedschappen of opties plots op een heel andere plaats of onder een andere naam te moeten zoeken.

Wie GIMP na de installatie voor de eerste keer opstart ziet nog steeds de lay-out met verscheidene programmavensters, maar via het menu Vensters kunt u Enkel venster-modus selecteren zodat u het hele programma in één venster krijgt, net zoals bij Photoshop.

Wie pas begint met fotobewerking raden we GIMP zonder meer aan: foto's bijknippen, roteren, tekst toevoegen, kleuren aanpassen, ... het kan allemaal zonder dat u een lange leercurve moet doorlopen. Een goede site om van start te gaan is www.gratiscursus.be/GIMP waar u via een aantal tutorials stap voor stap leert wat de mogelijkheden zijn.

Wie gewend is om met Photoshop te werken zal vlug merken dat de werking van GIMP gelijkaardig is: lagen in het lagenmenu waarop bewerkingen kunnen worden uitgevoerd of teniet gedaan, een gereedschappenkist met talrijke tools, exportmogelijkheden naar verschillende formaten (zelfs het psd-formaat van Photoshop), enz...
Vele doorsnee-Photoshoppers zullen moeten toegeven dat de meeste - zoniet alle - functies waarvoor ze Photoshop gebruiken gewoon te vinden zijn in de gratis Photoshop variant die GIMP heet. Toegegeven, voor complexe fotowerkingen en gepatenteerde Photoshoptechnologie zal u nog steeds een beroep moeten doen op de koningin der fotobewerkingsprogramma's, maar voor velen is Photoshop gewoon overkill.

GIMP heeft al vele jaren ontwikkeling achter de rug en dat vertaalt zich in een stabiele versie met veel mogelijkheden om foto's te bewerken en te retoucheren.
Het programma wordt constant bijgewerkt en onderhouden door een actieve community van ontwikkelaars die er zich belangeloos en blijvend voor inzetten zonder commerciële bijbedoelingen.
GIMP is volledig gratis en het Internet staat bol van handleidingen en cursussen om u op weg te zetten om er snel mee aan de slag te kunnen gaan. Kortom, niets staat u nog in de weg om GIMP eens uit te proberen!