U bent hier: home fotoboek

Fotoboek, vierkant formaat met harde kaft

Getest: online bestelling van een fotoboek

Na de zomervakantie met de kindjes wilden we hen de mogelijkheid geven om onze vakantiefoto's ook eens op school te tonen.
We waren dan ook op zoek naar een handig en degelijk fotoboek, niet te groot zodat ook kinderhandjes ermee overweg kunnen, maar natuurlijk wel stevig genoeg.

We kwamen al vrij vlug uit op de site van PhotoBox waar we een mooi fotoboek vonden dat aan al onze eisen voldeed:

Een handig formaat van 22 x 22 cm, dat nog net in hun boekentas paste en voorzien van een harde kaft die voor de nodige stevigheid zorgt. Bovendien is dit type fotoboek snel te maken en kunnen er ook korte tekstjes worden toegevoegd. Door de binding van hoge kwaliteit kunnen de afzonderlijke bladen ook niet uitscheuren.

Ziehier ons relaas, we begeleiden u stap per stap zodat u een handige leidraad hebt om zelf van start te gaan:

 • We beginnen op deze pagina en klikken door op Vierkant.
  Zoals gezegd kozen wij voor het Fotoboek Prestige Vierkant, maar niets staat u in de weg om voor een ander formaat te kiezen. In elk geval is de verdere uitleg gelijklopend voor alle types fotoboeken.
 • Klik verder om een thema te selecteren dat past bij het onderwerp van uw fotoboek. Wij kozen voor het thema Zee.
 • U kunt nu de ontwerpmodule opstarten en beginnen met het uploaden van uw foto's. Enkel jpg-bestanden worden aanvaard, we plaatsen alle foto's in een nieuw online album dat we de naam Vakantie 2012 geven.
  Tip: zorg ervoor dat de foto's in dezelfde folder op uw systeem staan, dan kunt u alles in één keer uploaden. Met de Ctrl- en Shift-toets kunt u verscheidene foto's tegelijk in één folder selecteren.
 • Binnen enkele ogenblikken verschijnen alle geselecteerde foto's als thumbnail in een handig overzicht. De foto's die u daadwerkelijk in het fotoboek wilt plaatsen klikt u aan, ze verschijnen dan aan de rechterkant van de pagina en worden links gemarkeerd zodat u ze geen tweede keer kunt selecteren.
  Controleer als de foto's juist georiënteerd zijn, zo niet kunt u ze nog draaien tot ze de gewenste positie hebben.
 • Klik op Uw boek nu ontwerpen om verder te gaan. U krijgt de keuze uit 2 mogelijkheden:
  Ofwel laat u het boek automatisch samenstellen door de software. Het fotoboek wordt dan chronologisch opgevuld met de door u geselecteerde foto's. U kunt nadien nog zeer gemakkelijk tekst en foto's wijzigen of toevoegen.
  Ofwel ontwerpt u het fotoboek helemaal zelf van in het begin. U kunt de indelingen en achtergronden kiezen per bladzijde, zelf beslissen over de plaatsing van uw foto's en zelf tekst en illustraties toevoegen.
 • We kiezen voor de snelste manier en laten het fotoboek samenstellen door PhotoBox. Nadien kunnen we wel overschakelen naar de uitgebreide modus om de nodige aanpassingen te doen.
 • Wat zijn nu de aanpassingen die nog kunnen worden aangebracht aan het fotoboek? U kunt de achtergronden wijzigen, de lay-outs veranderen en clip-art of illustraties toevoegen.
  Als u het wenst kunt u nog extra foto's uploaden en extra pagina's aan het fotoboek toevoegen. Ook de foto's kunnen nog bewerkt worden: u kunt de helderheid en het contrast foto per foto aanpassen, vertikaal of horizontaal spiegelen, foto's roteren en kleurenfoto's eventueel omzetten naar zwart/wit of sepia.
  Misschien bent u wel een grapjas en past u iemand een bril aan of zet u een hoed op iemands hoofd. U kunt ook veel kanten uit met leuke tekstballonnetjes die u naar believen kunt toevoegen en aanpassen. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en de werking verloopt vlot en intuïtief.
  Tip: neem uw tijd om een fotoboek samen te stellen. Indien u toch uw werk niet kunt beëindigen binnen het voorziene tijdsbestek kunt u uw ontwerp tussentijds opslaan.
  U kunt uw fotoboek opslaan onder dezelfde naam, maar u kunt er ook voor kiezen om steeds onder een andere naam op te slaan. Op die manier kunt u zonder veel tijd te verliezen altijd terug naar een vorige stap als u over een handeling niet tevreden bent.
 • Als alles aangepast en gecontroleerd is kunt u overgaan tot de eigenlijke bestelopdracht.
  Er wordt nog aangeboden om te upgraden naar een groter formaat fotoboek, maar we passen daarvoor en duiden aan dat we ons huidig boek willen behouden.
  Ook de opties (matte kaft, papier van een hogere kwaliteit of een extra beschermhoes) laten we links liggen en we klikken op Bestellen.
 • In het besteloverzicht krijgen we een overzicht van de bestelwaarde en de verzendkosten. Het is hier dat u de promotiecode kunt ingeven die u eventueel kreeg van PhotoBox op uw welkomstscherm toen u zich voor het eerst inschreef. Voor ons vierkant fotoboek levert ons dit een voordeel op van 17,97 €. Toch wel een mooie korting.
 • We kunnen tenslotte naar de betaling gaan. Eerst nog even onze adresgegevens invullen, de leveringswijze opgeven en vervolgens betalen met een kredietkaart, PayPal of Bancontact/Mister Cash.
  U kunt ook kiezen voor een supersnelle levering via DHL, maar dit kost een pak meer dan standaard levering per post.

Deel uw fotoboek met anderen.

Nog vóór uw fotoboek geleverd wordt kunt u beschikken over een digitaal exemplaar. Logisch, want u hebt het net zelf samengesteld.
Met de digitale versie van uw fotoboek kunt u nu al aan de slag. U kunt het namelijk delen door via de site van PhotoBox een mailbericht te sturen naar vrienden of familie. Zij krijgen dan een link naar het fotoboek. Optioneel kunt u wel een wachtwoord opgeven zodat het boek niet toegankelijk is voor onbevoegden.

Het is ook mogelijk om de URL van het fotoboek op te halen zodat u er online kunt naar verwijzen. Wie zelf een website of een blog heeft kan zelfs HTML-code kopiëren om het boek via een iframe op een webpagina te zetten.

Beoordeling van het vierkant fotoboek van PhotoBox.

Na een 5-tal dagen valt het fotoboek - geleverd per post - bij ons in de bus. De verpakking ziet er stevig uit, ons fotoboek heeft de verzending zonder problemen doorstaan en we krijgen een perfect fotoboek te zien dat aan alle kwaliteitseisen voldoet: mooie kleuren, stevig materiaal, kortom een verzorgd product.

We zijn in het algemeen aangenaam verrast bij het maken van een fotoboek via PhotoBox. We vonden - en vinden dit trouwens nog altijd - de site van PhotoBox een beetje druk en verwachtten dat de online software om fotoboeken te maken dit ook zou zijn.
We waren dan ook blij om te zien dat de online ontwerpmodule voor fotoboeken één en al overzichtelijkheid uitstraalt en zich vlot laat gebruiken om probleemloos een fotoboek samen te stellen. Ook voor minder ervaren computergebruikers mag dit geen probleem zijn.