U bent hier: home formaat

Digitaal en conventioneel fotoformaat: verschil verklaard

Digitale foto's: afdrukken met een 3:4 of 2:3 verhouding?

Digitale fototoestellen hanteren een andere beeldverhouding dan hun analoge voorgangers. Het gros van de analoge toestellen levert beelden met een verhouding van 2 hoog op 3 breed. Sommige digitale toestellen hebben een optie om óók beelden met die verhouding te maken, maar het merendeel hanteert een verhouding van 3 hoog op 4 breed.

Digitale fotodiensten geven u vaak de keuze tussen enerzijds het digitaal (3:4) en anderzijds het conventioneel formaat (2:3). Hoe maakt u nu de juiste keuze?

Zoals gezegd is de beeldverhouding van digitale fototoestellen standaard ingesteld op 3:4. Bezit u een toestel dat ook de verhouding 2:3 ondersteunt en kiest u voor die optie bij het nemen van een foto, dan is het niet minder dan logisch dat u deze foto ook met een 2:3 verhouding wilt afdrukken.
Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor foto's, gemaakt met een 3:4 verhouding. Die print u bij voorkeur op 3:4 formaat.

Maar wat gedaan als u een online fotodienst uitkiest die enkel afdrukken in conventioneel formaat (2:3) aanbiedt? Of misschien maakt uw toestel enkel foto's met een 3:4 verhouding, maar verkiest u toch 2:3 afdrukken omdat die simpelweg beter in een fotomapje passen...

In dergelijke gevallen worden 2 opties aangeboden. Ofwel kiest u ervoor om de foto ongewijzigd af te drukken. In dit geval wordt er links en rechts een witte strook aan het bestaande beeld toegevoegd.
Ofwel kiest u voor de optie om de foto uit te vergroten, als het ware op te blazen om de witte stroken aan de zijkanten weg te werken. In dit geval wordt er wel een gedeelte van de foto aan de onder- en bovenkant afgeknipt.
Omdat één beeld vaak meer zegt dan duizend woorden worden beide gevallen hieronder nog eens visueel voorgesteld.

Twee voorbeelden van een 3:4 foto, afgedrukt op papier met een 2:3 verhouding:

Witte randen
Zonder beeldverlies met links en rechts een witte rand
Ingezoomd
Zonder witte randen, maar met gering verlies boven en onder