U bent hier: home digitaliseren

Dia's & foto's digitaliseren

Maak digitale foto's met behulp van uw scanner

Film/dia scanner
REFLECTA ProScan
film/dia scanner
Negatief- en diascanner
VEHO VFS-008 Smartfix
negatief- en diascanner
Filmscanner
ION Pics 2SD
dia- en negatiefscanner

Van analoog naar digitaal.

De fotografie is voorgoed het digitale tijdperk binnengetreden, maar wat met die stapels oude foto's en dia's? Zou het niet handiger zijn om ook uw oude fotocollectie naar computerbestanden om te zetten?
De voordelen hiervan zijn legio: een album op CD of DVD is compacter, de foto's kunnen digitaal bewerkt worden, u kunt leuke slideshows maken, enz...

Sommige fotolabo's bieden deze dienst aan, maar als u thuis een scanner hebt kunt u natuurlijk ook zelf aan het werk. Hierbij dient u wel een aantal regels in acht te nemen.

Bent u van plan om de ingescande foto's enkel op het scherm te bekijken of op een webpagina te plaatsen, dan is niet de resolutie, maar de werkelijke beeldgrootte (het aantal pixels in de breedte en de hoogte) van belang.
De meeste mensen werken met een beeldscherminstelling van minstens 1024 x 768 pixels. Dit houdt in dat indien uw foto's groter zijn dan deze waarden ze gedeeltelijk buiten het scherm zullen vallen als de beeldscherminstelling effectief 1024 x 768 pixels bedraagt. Enkel door te scrollen zal men de foto op een webpagina volledig te zien krijgen en dit is echt wel irritant.
Is het uw bedoeling om foto's op het Internet te plaatsen, scan ze dan in op zo'n manier dat de breedte niet groter wordt dan 800 pixels en de hoogte onder de 600 pixels blijft.
Hoe moet u dan uw scanner instellen als u vertrekt van een foto van 10 x 15 cm? Dit is vrij eenvoudig te berekenen:

1 inch = 2,54 cm dus 15 cm = 5,91 inch

800 pixels : 5,91 inch = 135 pixels per inch of dots per inch (dpi)

Stel uw scanner dus in op 135 dpi (of een resolutie ergens in de buurt) om een foto van formaat 10 om te zetten naar een 800 pixel brede afbeelding op uw scherm.
Het wordt natuurlijk helemaal anders als u werkt met andere beeldscherminstellingen...

Mocht u later een afdruk willen maken van deze ingescande foto, dan zit u met een probleem, want 800 pixels zijn niet voldoende voor een scherpe foto op formaat 10.

Voor scherpe afdrukken op papier hebt u 300 dots per inch nodig. U dient bij het scannen dus ook al rekening te houden met het formaat van de latere afdruk. M.a.w. is het formaat van het orgineel 10 x 15 cm en u wilt een afdruk met dezelfde afmetingen, dan is 300 dpi voldoende.
Wilt u later echter een grotere afdruk, dan moet u de resolutie van 300 dpi nog eens vermenigvuldigen met de gewenste vergroting. Zo zal een foto van 10 x 15 cm die u wilt afdrukken op A4-formaat (20 x 30 cm) op 600 dpi moeten ingescand worden.
Omgekeerd zal een ingescande A4-foto die u later op 10 x 15 cm wilt afdrukken slechts 150 dpi nodig hebben.

En wat met dia's?

We kunnen dezelfde lijn doortrekken naar dia's. Een dia heeft een formaat van 2,4 x 3,6 cm. Om daar nu een foto van 10 x 15 cm van te maken hebben we een resolutie van 1200 dpi (4 x 300 dpi) nodig omdat dit formaat 4 keer groter is dan het diaplaatje.
Een A4-foto van een dia maken heeft een scanresolutie van 2500 dpi nodig omdat het A4-formaat zo'n 8,5 keer groter is dan een dia.
Hou er wel rekening mee dat uw fotobestanden bij dergelijk hoge resoluties grote afmetingen zullen aannemen.

Om dia's (maar ook negatieven) goedkoop in te scannen zijn er de gewone vlakbedscanners met ingebouwde lichtbron. Voor wie geen toegevingen wil doen op gebied van kwaliteit zijn er (semi)professionele toestellen op de markt waarbij de hoge aankoopprijs het grote nadeel is.
Wie af en toe eens een kijkje neemt op eBay kan echter leuke ontdekkingen doen. Professionele dia- of filmscanners worden hoofdzakelijk aangekocht om hele verzamelingen dia's te digitaliseren. Eens dit werk gedaan is wordt zo'n toestel werkloos en komt het vaak (in perfecte staat) op de tweedehands markt terecht...