U bent hier: home digitale fotobank

Digitale fotobank - draagbare geheugenkaartlezer met harde schijf

Op reis, geheugenkaartjes bijna vol, wat nu?

Digitale fotobank Cardreader Beschermhoes
Dit artikel werd geschreven in een periode dat de prijzen voor flashgeheugen nog de pan uit rezen. Digitale fotobanken waren toen een goedkoop alternatief.
Op enkele jaren tijd is er veel veranderd: flashgeheugen heeft zijn veroveringstocht verder gezet, de techniek is verbeterd en de prijzen zijn gedaald met als gevolg dat digitale fotobanken nu nog moeilijk te vinden zijn.
Het artikel hieronder is dus gedateerd maar we laten het ter info staan, zo kunt u altijd zien hoe het nog niet zo lang geleden was.

Goedkoop alternatief voor dure geheugenkaartjes.

Het zal u waarschijnlijk ook wel al eens overkomen zijn: u bent op reis of maakt een uitstap, uw geheugenkaartjes raken vol en er is geen PC bij de hand om ze te ledigen. Vaak zit er niets anders op dan enkele minder geslaagde kiekjes nu al te wissen.
Misschien waren deze minder geslaagde foto's - mits enige fotobewerking - toch nog tot pareltjes om te toveren. U zult het nooit meer te weten komen...

Er zijn er die hun notebook meenemen op reis, praktisch is anders. Een cybercafé wil ook al eens helpen om uw digitale foto's op CD te branden of ze te uploaden naar een server, maar die zijn niet overal aanwezig.
De meest praktische oplossing is één of meer extra geheugenkaartjes aankopen, maar het is meteen ook de duurste als u de prijs uitdrukt per MB of GB opslagruimte.

De digitale fotobank bewandelt de gulden middenweg. Deze draagbare geheugenkaartlezer laat toe om uw digitale foto's te kopiëren naar een ingebouwde harde schijf, m.a.w. veel opslagcapaciteit voor weinig geld.

Beschrijving.

De digitale fotobank is een draagbare geheugenkaartlezer met ingebouwde accu voor 6 verschillende geheugenkaarttypes. Het toestel wordt geleverd zonder harde schijf zodat u de capaciteit naar eigen behoefte kunt invullen. Elke IDE harde schijf van 2.5" komt in aanmerking. De nieuwste harde schijven met hoge capaciteit zijn waarschijnlijk overkill voor de doorsnee gebruiker, maar vaak zijn op computerbeurzen of gewoon via eBay gemakkelijk iets oudere 2.5" schijven met lage capaciteit te vinden. Voor een habbekrats wordt een dergelijke schijf de uwe.
De digitale fotobank zelf kost 79,95 € en verdient zichzelf snel terug als u de prijs vergelijkt met de aanschaf van enkele extra geheugenkaartjes. Als u bovendien ook nog eens de prijs/capaciteit verhouding bekijkt, dan is het rekensommetje vlug gemaakt.

Digitale foto's kunnen rechtstreeks van het geheugenkaartje via de lezer naar de ingebouwde harde schijf worden gekopieerd. Dit kan m.b.v. de ingebouwde accu of met de meegeleverde stroomadapter.
De digitale beelden kunnen nadien via de meegeleverde USB-kabel naar de PC worden overgezet. Windows XP herkent het toestel dan als een extra harde schijf. In deze modus kan het toestel enkel werken met de meegeleverde stroomadapter, dus niet met de accu.
Naast de USB-kabel en de stroomadapter wordt ook nog een beschermtasje meegeleverd.

Technische gegevens.

Aansluitingen USB2.0, mini-bus
laagspanningsbus voor externe voeding
Geheugenkaarttypes CompactFlash (type I en II)
MicroDrive
SD/MMC
MemoryStick
Smartmedia
Spanningsverzorging Interne accu
Extern via meegeleverde stroomadapter
Harde schijf IDE 2.5", maximum hoogte ca. 10 mm
(moet als "Master" ingesteld zijn)
Bestandssysteem FAT, FAT32

Beoordeling.

+ beste prijs/capaciteit verhouding voor opslag van digitale foto's
+ opslagcapaciteit zelf te bepalen
+ harde schijf eenvoudig in te bouwen, ook voor niet-techneuten

- vast ingebouwde accu
- sommige harde schijven verslinden energie --> accu vaak herladen

Digitale fotografie evolueert continu. Het accent ligt vaak op de steeds groter wordende beeldformaten. Grote beeldformaten vereisen bijgevolg meer opslagcapaciteit en dat is nu net wat de digitale fotobank te bieden heeft. Het feit dat het toestel gunstig geprijsd is maakt het nog interessanter.