Communiekaarten maken

Deel 2: de proefversie van Photoshop of Photoshop Elements installeren

Botst u op een probleempje bij het volgen van de cursus? Stel uw vraag dan op het forum in de topic cursus communiekaarten maken.
Photoshop

Photoshop is een commercieel pakket voor fotobewerking dat vrij duur is. Photoshop Elements voor de doorsnee gebruiker is lichter en goedkoper, maar daarom nog niet gratis.

We willen u in deze cursus aantonen hoe we aan goedkopere communiekaarten kunnen geraken.
Het kan dan ook niet de bedoeling zijn dat we daarvoor eerst een betalend pakket zouden moeten installeren.

Om gebruik te kunnen maken van custom shape bestanden (die eindigen op de extensie .csh) kunnen we echter niet om Photoshop heen, maar gelukkig kunnen we daarvoor al gebruik maken van de gratis proefversie die gedurende 1 maand onbeperkt te gebruiken is. Deze periode zou ruim moeten volstaan om het maken van uw communiekaarten tot een goed einde te brengen.

Welke versie van Photoshop kiezen?

Er zijn 2 versies van Photoshop die ons toelaten om custom shape bestanden te importeren: Photoshop en Photoshop Elements. Photoshop is een professionele toepassing die tegenwoordig niet meer op uw eigen systeem moet worden geïnstalleerd, maar draait in de cloud en beschikbaar wordt gesteld onder de vorm van een abonnement.
U kunt ook opteren voor Adobe Photoshop Elements. Dit betreft een lichtere versie (die ook al volstaat) en die wel beschikbaar is als losse download om op uw eigen systeem te installeren.
Van beide toepassingen bestaat een proefversie die u toelaat om gedurende 1 maand het programma in alle vrijheid uit te testen. Die tijd moet voldoende zijn om uw eigen communiekaarten te maken.
In onze cursus kiezen we voor Photoshop Elements 12.

 • Ga naar www.adobe.com/be_nl/downloads.html. Rechts onderaan staat Photoshop Elements 12. Klik er op Proefversie.
 • Klik vervolgens op de knop Nu downloaden en voer het bestand AdobeDownloadAssistent.exe uit. Volg de instructies die door Adobe Download Assistant worden gegeven en accepteer de voorwaarden.
  De Download Assistant is een hulpmiddel om de producten van Adobe op uw systeem te installeren.
 • Meld u aan met uw Adobe-id of maak er eerst een aan als u er nog geen hebt.
  Selecteer in de Adobe Download Assistant de gewenste taal onder het pictogram van Adobe Photoshop Elements 12 en start de download [Screenshot].
  U kunt vervolgens een folder op uw systeem kiezen waarin u de installatiebestanden van de proefversie tijdelijk kunt opslaan.
 • Ga naar de folder waarin u de installatiebestanden hebt opgeslagen en begin de installatie door het bestand Setup.exe te starten. Het staat in de folder \Adobe Photoshop Elements 12\PSE 12\.
  De installatie wijst zichzelf uit, volg gewoon de instructies op het scherm en kies voor de optie proefversie installeren als u niet over een geldig serienummer beschikt.
 • Na het voltooien van de installatie kunt u Photoshop Elements opstarten. Kies daarbij voor het onderdeel Foto-editor. Mogelijks wordt opnieuw naar uw Adobe-id gevraagd. Voil├á, uw 30 dagen werkende proefversie is actief!